Dag 6 Anuradhapura (bezienswaardigheden)

Anuradhapura is de eerste en oudste hoofdstad van Sri Lanka. Veel schatten uit het verleden zijn bewaard gebleven: paleizen, tempels, Koninklijke tuinen en immense stoepa’s.

Anuradhapura fungeerde lange tijd als de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk. Duizend jaar heersten de Singhalese koningen vanuit de stad. Meer dan twaalf eeuwen was Anuradhapura het centrum van de macht, economie, cultuur en religie. Het is de belangrijkste hoofdstad uit de geschiedenis van Sri Lanka.

De koningen van Anuradhapura waren hun tijd vooruit. De aanleg van een enorm irrigatiesysteem deed de stad opbloeien. Rond 300 na Christus werden enorme waterreservoirs aangelegd. Er waren aparte gedeeltes voor drink-, bad- en waswater. De scheiding zorgde ervoor dat de bewoners niet ziek werden.

Bijna twee eeuwen later hebben de tanks nog steeds dezelfde functie.

We hebben vandaag deze oude stad op de fiets bekeken. Het 40 vierkante kilometer grote gebied telt tientallen stoepa’s, tempels en Boeddha’s en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De eerste stop was de Jethavana Dagoba. Ooit was de dagoba 120 meter hoog. Op de Egyptische Piramides na was het de hoogste constructie ter wereld. Vandaag de dag is de Jethavana Dagoba nog ‘maar’ 70 meter hoog. Het heilige bouwwerk is extra bijzonder omdat het niet is gestuct, zoals gebruikelijk is. Hier zie je alle 7 miljoen bakstenen gewoon zitten. 

Jethavana Dagoba

Volgens een legende zou er bij de Thuparamaya dagoba een bot van Boeddha verborgen liggen. Het gebouw stamt uit de derde eeuw voor Christus. Het heeft de vorm van een bel en is ongeveer negentien meter hoog.

Thuparamaya Dagoba

De Ruwanwelisaya Stupa werd 140 jaar voor Christus gebouwd. Aan het begin van de vorige eeuw was er niet veel meer over dan een vervallen berg stenen. In 1940 werd de stupa gerestaureerd. Nu staat er een stralend wit gebouw, omringd door een muur van stenen olifanten die schouder aan schouder de stupa beschermen. Het is altijd druk bij de Ruwanwelisaya Stupa.

Ruwanweliseya Stupa

Voor boeddhisten uit de hele wereld is Anuradhapura een belangrijk pelgrimsoord. Ze komen samen bij de heilige ‘Bodhi Boom’.

Boeddha zou in India onder deze vijgenboom verlicht zijn. Met de verspreiding van het Boeddhisme over Sri Lanka in de derde eeuw werd een stekje van de boom uit het Indiase Buddhagaya in Anuradhapura geplant. Het is waarschijnlijk de oudst levende boom ter wereld.

Vier grote bakstenen stoepa’s beschermen het boeddhistische heiligdom. Ze zijn wel tachtig meter hoog.

De Bodhi boom moet worden ondersteund

De Abhayagiriya Dagoba ligt het meest noordelijk en is zo’n 20 minuten fietsen vanaf ons startpunt. De dagoba is ruim 2 eeuwen oud en 100 meter hoog. Ook deze dagoba is niet gestuct. 

Abhayagiriya Dagoba

Eth Pokuna (Olifantenbad)

Op weg naar de Isurumuniya Dagoba kwamen we weer wilde apen tegen.

Deze Dagoba is gebouwd in een grot.

Isurumuniya Dagoba

We hebben vandaag tot weer ruim 25 km gefietst. Morgen hebben we een rustdag. We moeten even wennen aan de hitte!

Een reactie op “Dag 6 Anuradhapura (bezienswaardigheden)”
  1. Hallo reizigers,

    Wat een mooie foto’s. We krijgen zo een goede indruk van jullie reis (en tevens geschiedenisles ?). Geniet van de rustdag.

    Groetjes,
    Tom en Karin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.