Dag 20 Turijn (rustdag)

Ooit vulden de Savoyes Turijn met weelde. Ze lieten een spoor achter van piazza’s, luxe panden met portico’s en enorme kathedralen. De Olympische Winterspelen 2006 blies nieuw leven in de rijkdommen van de stad, en bracht bezoekers en masse naar een plaats waar nog altijd een aristocratische sfeer hangt.

Porta Palazzo is de grootste openluchtmarkt van Europa en biedt duizend kramen die vers fruit en groenten, vis, vlees en kleding verkopen. Er is daar ook een grote markthal.

Ooit een gebouw met een piercing gezien? Het klinkt misschien gek, maar in Turijn hebben ze er eentje vlak bij het plein Piazza Castello, in de Via Palazzo di Città. Het verscheen voor het eerst in 1996 als een tijdelijke kunstexpositie, genaamd Baci Urbani (Stedelijke Kussen), maar het is nog altijd aanwezig.

Als je bij de locals wilt horen, moet je hun traditie volgen en de pink van Christoffel Columbus aanraken. Het bronzen standbeeld van de beroemdste ontdekkingsreiziger van Italië vonden we onder de gewelven van het Piazza Castello: wrijf gewoon even over zijn vinger en dat schijnt dan geluk te brengen!

De Kathedraal van Turijn is het laatst overgebleven renaissancegebouw in de stad, gebouwd en herbouwd sinds de 15e eeuw.

Een aperitivo doen is een bekend fenomeen in Italië. Rond 18-20u serveren vele bars kleine hapjes op de bar en kun je als je een drankje bestelt zoveel hapjes nemen als je wilt. Quadrilatero Romano, ofwel de Romaanse wijk, is hier ideaal voor in Turijn. Ons hotel bevond zich in deze wijk! Er zijn veel kleine barretjes in nauwe straatjes die dit aanbieden in de zomer.

Een heerlijke rustdag. Morgen zitten we weer op de fiets.

Een reactie op “Dag 20 Turijn (rustdag)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *